LETNÉ ZĽAVY až 79 % ZOBRAZIŤ

DomovVýživaOrtorexia: Keď sa zdravé stravovanie stane chorobou

Ortorexia: Keď sa zdravé stravovanie stane chorobou

Zdravé stravovanie je vynikajúci cieľ. Ak sa však dovedie do extrému, snaha o takzvanú „dokonalú“ stravu sa môže stať nezdravou posadnutosťou. V prípade, že ľudia obetujú svoje mentálne zdravie pre „zdravé“ stravovanie, môže im byť diagnostikovaná Ortorexia nervosa.

Povedzme si niečo o jej príznakoch, príčinách a správnej liečbe.

Čo je Ortorexia nervosa?

Ortorexia nervosa sa vyznačuje extrémnou fixáciou na zdravé alebo „čisté“ stravovanie. (Jej názov pochádza z gréckeho „ortho“, čo znamená „správny“, a „orexi“, čo znamená „chuť do jedla“.)

Toto zameranie môže viesť k tomu, že si ľudia osvoja rituálne stravovacie návyky, jedia len malý počet povolených potravín alebo sa vyhýbajú jedlu v spoločenských situáciách. Domnievajú sa, že musia prísne kontrolovať, ktoré potraviny sú prijateľné pre ich zdravie.

Posadnutosť „správnou“ stravou môže dokonca vytlačiť iné záujmy a ovládnuť myšlienkový život človeka.

„Ortorexia nervosa je závažný stav, ktorý môže mať výrazný negatívny vplyv na duševné, fyzické a emocionálne zdravie,“ hovorí Christine Byrne, dietologička, ktorá sa špecializuje na poruchy príjmu potravy a neusporiadané stravovanie.

Napríklad človek s mentálnou ortorexiou sa môže cítiť neschopný jesť jedlo, ktoré mu pripravila rodina alebo priatelia, alebo sa nemôže stravovať v reštauráciách, pretože si nie je istý zložením jednotlivých potravín.

Ľudia s ortorexiou môžu tiež nezdravo schudnúť tým, že sa vyhýbajú celým skupinám potravín.

Aj napriek svojim známym znakom nebola ortorexia preskúmaná tak dôkladne ako mnohé iné poruchy príjmu potravy.

Napriek tomu je možné získať diagnózu mentálnej ortorexie od kvalifikovaného lekára. Často sa ortorexia prekrýva s inými poruchami príjmu potravy, ktoré sa diagnostikujú ľahšie.

„Mnohí ľudia s ortorexiou môžu spĺňať diagnostické kritériá pre iné špecifikované poruchy výživy a stravovania (OSFED), čo je oficiálna diagnóza uvedená v DSM-5,“ uvádza Byrne.

Príznaky ortorexie

Príznaky ortorexie sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť.

Podľa Národnej asociácie pre poruchy príjmu potravy môžu niektoré ukazovatele ortorexie zahŕňať:

  • Zvýšený záujem o zdravotnú škodlivosť zložiek potravín.
  • Posadnutosť čítaním etikiet a zoznamov zložiek
  • Vyraďovanie veľkých skupín potravín, niekedy postupne (napríklad všetky sacharidy, všetky obilniny, všetky mliečne výrobky, všetko mäso, všetok cukor atď.)
  • Výrazný záujem o to, čo jedia ostatní a či je to zdravé alebo nie
  • Vysoká úroveň stresu, keď nie sú k dispozícii schválené potraviny
  • Fixácia na to, ktoré potraviny sa môžu podávať na podujatí alebo stretnutí
  • Neschopnosť jesť na spoločenských akciách
  • Oddané sledovanie určitých fitness účtov na sociálnych sieťach alebo „odborníkov“ na zdravie

Hoci je prirodzené, že sa obávate o zdravotnú škodlivosť potravín (najmä ak sledujete konkrétny tréningový cieľ alebo sa stravujete, aby ste zvládli zdravotný stav), ortorexia sa vyznačuje extrémnosťou.

Človek s ortorexiou môže stráviť neúmerne veľa času úpravou jedál, sledovaním médií súvisiacich s vybranou diétou alebo prezeraním jedálnych lístkov pred večerou. U niektorých ľudí tento stav zahŕňa aj spájanie vlastnej hodnoty s tým, čo jedia.

Príčiny Ortorexie

Keďže ortorexia je relatívne nová diagnóza, jej príčiny sa stále skúmajú. Ale podobne ako všetky poruchy príjmu potravy, aj ortorexia pravdepodobne pramení z rôznych osobných aj kultúrnych faktorov.

„Hoci výskum ortorexie a jej príčin nie je veľmi rozsiahly, vyšetrovanie z roku 2020 zistilo, že medzi faktory ovplyvňujúce ortorexiu patria osobné presvedčenia o jedle a zdraví, trauma z minulosti, perfekcionizmus a spôsob, akým o jedle a tele hovoria rodičia a sociálne skupiny (najmä skupiny zamerané na fitness alebo zdravie),“ hovorí Byrne.

Vzhľadom na to, že sociálne a digitálne prostredie zohráva významnú úlohu v tom, ako jednotlivci premýšľajú o jedle, sú pravdepodobným vinníkom vzniku ortorexie.

Štúdia z roku 2017 napríklad odhalila, že časté používanie Instagramu súviselo so zvýšenými príznakmi ortorexie. „Sociálne skupiny majú obrovský vplyv na rozvoj ortorexie,“ potvrdzuje Byrne.

Liečba ortorexie

V súčasnosti neexistuje žiadna klinická liečba vyvinutá špeciálne na liečbu mentálnej ortorexie.

Ak vám alebo vášmu blízkemu bola diagnostikovaná táto porucha, liečba bude pravdepodobne veľmi individuálna v závislosti od jej základných príčin a lekára, s ktorým spolupracujete.

Napriek tomu mnohé koncepty používané pri liečbe iných porúch príjmu potravy môžu byť pre ľudí s ortorexiou užitočné. Medzi niektoré možnosti patrí dialektická behaviorálna terapia, kognitívno-behaviorálna terapia a lieky vrátane liekov proti úzkosti a antidepresív.

Keďže ortorexia zahŕňa strach z určitých potravín, ľudia s ortorexiou môžu mať osobitný prospech z expozičnej terapie, ktorá sa často používa na liečbu fóbií.

To znamená zámerne zjesť potravinu, ktorej sa „bojíte“, v príjemnom prostredí s ľuďmi, ktorým dôverujete, a opakovať to niekoľkokrát v priebehu týždňov alebo mesiacov, kým sa potravina postupne nezačne stávať menej desivou a normálnejšou.

Výživové vzdelávanie založené na dôkazoch od registrovaného dietológa pomáha ľuďom s ortorexiou zbaviť sa falošných presvedčení o zdravosti určitých potravín.

„Obrovskou súčasťou liečby ortorexie je pomôcť pacientovi odhaliť jeho ortorektické presvedčenie o potravinách. To môže znamenať, že si prejdeme určité aspekty vedy o výžive, aby sme si ujasnili, že naše telo bolo stvorené na konzumáciu rôznych druhov potravín. Alebo vysvetlíme, ako a prečo je väčšina takzvaných ‚toxických‘ zložiek v skutočnosti úplne bezpečná v normálnom množstve,“ poznamenáva Byrne.

Kultúra stravovania a ortorexia

V posledných rokoch ste v médiách pravdepodobne počuli pojem „diétna kultúra“. Tento pojem sa vzťahuje na oslavu diét, konkrétne chudnutia, často na úkor iných aspektov zdravia. Diétna kultúra sa odvoláva na myslenie o jedle „všetko alebo nič“ a označuje určité potraviny za „dobré“ a iné za „zlé“.

Nie je preto prekvapujúce, že odborníci špekulujú, že história kultúry stravovania posunula mnohých ľudí k ortorektickým názorom.

„V kultúre stravovania a cvičenia je veľa strachu z potravín. Je bežné, že sa potraviny opisujú ako dobré alebo zlé, zdravé alebo nezdravé, čo len podporuje ortorektické myslenie,“ hovorí Byrne. „V skutočnosti vám žiadna potravina nezabezpečí ani nezničí zdravie. Jedlo nemá morálnu hodnotu – nie ste lepší alebo horší človek kvôli tomu, čo jete.“

Záver

Často je ťažké priznať si, že máte problém s posadnutosťou jedlom, najmä keď máte podozrenie, že vás ľudia môžu prísne odsúdiť. Ak sa vám zdá, že máte problematický vzťah k jedlu, poraďte sa s registrovaným odborníkom, napríklad s dietológom alebo psychológom.

Zdroje:

  1. https://www.verywellfit.com/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32799294/
5/5 - (1 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lara
Lara
Študentka sociológie, ktorá miluje prírodu, šport, plávanie a turistiku. V plávaní nachádzam nielen fyzickú výzvu, ale aj relax od bežných činností, a turistika ma privádza na miesta, kde nachádzam pokoj a nové inšpirácie. Cvičenie nie je pre mňa iba povinnosťou - ale rituálom, ktorý posilňuje moje telo aj myseľ. Vždy sa riadim mottom: ,,Zdravie je najcennejším bohatstvom.”

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.