Arašidové maslo vtrhlo na slovenský trh ako uragán. Hneď potom, čo sa začalo hojnejšie objavovať aj v predajniach športovej výživy, začalo sa rovnako často objavovať aj na jedálničkoch vyznávačov fitness a zdravého životného štýlu. Prečo je to vlastne tak?
Nie je to tak dávno, čo sa arašidové maslo objavilo na slovenskom fitness trhu. Aj vďaka obľube RAW stravovania a Paleo diét sa stále viac a viac dostáva pod kožu milovníkom svalov a zdravého životného štýlu.
Otázkou ale zostáva, či má arašidové maslo naozaj nejaký pozitívny vplyv na náš organizmus?
Obsah článku
- Tieto arašidové maslá používame MY!
- 100% Arašidové maslo jemné 500 g
- Kde to všetko začalo?
- Nutričné hodnoty arašidového masla
- Arašidové maslo je zdrojom prospešných tukov a bielkovín
- Jemné arašidové maslo 100% od Grizly.sk
- Čo vlastne obsahuje arašidové maslo?
- Počítajte so sacharidmi
- Mikroživiny v arašidovom masle
- Arašidové maslo je pomerne bohaté na vitamíny a minerály
- Problém s trans-mastnými kyselinami
- Všestranné využitie v kuchyni
- Domáce arašidové maslo
- Arašidové maslo a chudnutie
- Arašidové maslo na posilnenie zdravia srdca
- Prečo je také obľúbené vo fitness?
- Hladina cukru v krvi v norme vďaka arašidovému maslu
- Možnosť zníženia rizika ochorenia prsníka
- Práškové arašidové maslo ako skvelá alternatíva do diéty!
- Čím nám môžu arašidy škodiť?
Tieto arašidové maslá používame MY!
Toto arašidové maslo patrí medzi najobľúbenejšie maslá na trhu. V pomere ceny k celkovej jemnosti textúry a obsahu jednotlivých živín nemá na našom trhu takmer konkurenciu. Týmto produktom jednoducho nespravíte krok vedľa! Arašidové maslo pomleté na dokonalú jemnú konzistenciu. Tieto maslá sú vyrábané v malých sériách každý týždeň, vďaka čomu výrobca garantuje výnimočnú kvalitu každého jedného kusu arašidového masla. Nejde o veľkovýrobu ako pri konkurencii. Zloženie: len čisté 100% jemne mleté arašidy. Výrobca garantuje, že maslo neobsahuje pridané tuky, cukry, soli, farbivá ani iné látky. Po otvorení je potrebné toto maslo spotrebovať do 6 mesiacov. Alergény: arašidy. Konzumujte priamo alebo si vychutnajte pri pečení. Chráňte pred priamym slnečným žiarením a mrazom. Alebo ide len o chuť a naoko „zdravší“ variant našich tradičných zdrojov tuku, ako sú napríklad maslo alebo olivový olej? V našom článku sa skúsime vyzdvihnúť niekoľko pozitív konzumácie arašidového masla. Poďme trochu do histórie. V koloniálnom období sa arašidy pestovali vo veľkom predovšetkým ako krmivo pre zvieratá. Ako surovina v ľudskej kuchyni sa presadili až na prelome 19. a 20. storočia. Slávne arašidové maslo objavili už starí Inkovia a Aztékovia, ktorí ho používali nielen ako liek, ale aj ako prostriedok na rýchle doplnenie energie. Arašidové maslo je pevne obľúbené medzi dospelými aj deťmi. Hoci je arašidové maslo chutné, veľa ľudí sa zaujíma o jeho zdravotné výhody. To si dnes presne vysvetlíme. V závislosti od toho, ako ľudia používajú arašidové maslo vo svojej strave, im môže pomôcť schudnúť alebo pribrať kilá počas silového tréningu alebo kulturistiky. V tomto článku sa pozrieme na výhody konzumácie arašidového masla a vysvetlíme riziká spojené s jeho konzumáciou. Arašidy a arašidové maslo obsahujú živiny, ktoré môžu zlepšiť zdravie srdca človeka a zlepšiť hladinu cukru v krvi. V USA ho koncom 19. storočia preslávil lekár John Harvey Kelogg, ktorý ho vo svojom sanatóriu používal ako liek pre neduživých pacientov. Tí postupne chceli túto lahôdku vo väčších a väčších dávkach. Arašidové maslo má však vysoký obsah kalórií a tuku, preto by si ho ľudia mali dopriať s mierou. Ďalej si predstavíme aj nutričné hodnoty a predstavíme si TOP 5 arašidových masiel a presne si vysvetlíme dávkovanie. Dve lyžice arašidového masla obsahujú podľa tohto zdroja nasledovné hodnoty jednotlivých nutrientov: Informácia, že arašidové maslo dodáva do vašej stravy najmä tuk, nie je pre vás určite žiadnou novinkou. Na 100 g arašidového masla môžeme mať až celú polovicu hmotnosti tvorenú práve tukom. S tým musíte počítať, ak sa snažíte obmedziť energetický príjem alebo vynechávate v strave tuk. Avšak arašidové maslo neobsahuje len tak hocijaký tuk. Tuk, ktorý je v ňom obsiahnutý je pre náš organizmus pomerne výhodný. Arašidové maslo vám poslúži ako pomerne kvalitný zdroj energie, ktorý dodáva všetky tri hlavné makroživiny. 100-gramová porcia arašidového masla obsahuje: Aj keď je arašidové maslo pomerne bohaté na bielkoviny, má nízky obsah esenciálnej aminokyseliny metionínu. Arašidy patria do čeľade strukovín, kam patria aj fazuľa, hrach a šošovica. Proteín zo strukovín má oveľa nižší obsah metionínu a cysteínu v porovnaní so živočíšnymi bielkovinami. Nedostatok metionínu je zvyčajne spojený s celkovým nedostatkom bielkovín alebo určitými chorobnými stavmi. Nedostatok metionínu je extrémne zriedkavý u ľudí, ktorí sú vo všeobecnosti v dobrom zdravotnom stave. Na druhej strane sa predpokladá, že nízky príjem metionínu má určité zdravotné výhody. Štúdie ukázali, že môže predĺžiť životnosť potkanov a myší, ale nie je jasné, či to funguje rovnako aj u ľudí. Takéto štúdie ešte neboli vykonané. (zdroj tejto informácie) Ďalšie rastlinné potraviny bohaté na bielkoviny nájdete v tomto článku o rastlinných a živočíšnych zdrojoch bielkovín. Čisté (!) arašidové maslo obsahuje iba 20% sacharidov, vďaka čomu je vhodné pre nízkosacharidovú diétu. Spôsobuje tiež veľmi nízky nárast hladiny cukru v krvi, vďaka čomu je dobrou voľbou pre ľudí s cukrovkou 2. typu (zdroj). Výsledok až ôsmich vedeckých štúdií zistil, že pravidelná konzumácia arašidového masla je spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu z dlhodobého hľadiska (zdroj štúdie). Tieto výhody sa z časti pripisujú kyseline olejovej, ktorá je jeden z hlavných tukov nachádzajúcich sa v arašidoch. Svoju úlohu pravdepodobne zohráva aj vysoký obsah antioxidantov v arašidovom masle (zdroj štúdie, zdroj štúdie). Vedzte, že arašidový tuk obsahuje alkohol glycerol a mastné kyseliny, ktoré vo svojej podstate určujú jeho využitie, ako aj využiteľnosť v našom organizme. Priemerné arašidové maslo obsahuje ako nasýtené mastné kyseliny (22% z celkového množstva tuku) a mononenasýtené mastné kyseliny (48%), tak aj polynenasýtené mastné kyseliny (29%). Mononenasýtené mastné kyseliny by mali tvoriť najväčšiu časť príjmu tukov aj v našom bežnom jedálničku, rovnako by mali nahradiť aj príjem nasýtených tukov. Práve polynenasýtené mastné kyseliny sú výhradne z kategórie omega-6 mastných kyselín. Ich nedostatok môže mať za následok: Je nutné povedať, že naša strava v posledných rokoch obsahuje nevyvážený pomer omega-3 mastných kyselín a omega-6 mastných kyselín, a to hlavne vďaka konzumácii margarínov a rastlinných pokrmových tukov. Mali by sme sa teda pozerať skôr na vyšší príjem omega-3 mastných kyselín, ako prehlbovať rozdiel v ich príjme. Vráťme sa však k arašidovému maslu. Toto neobsahuje žiadne trans-mastné kyseliny a nie je, podobne ako rastlinná strava, zaťažené ani cholesterolom. Keď sme už pri makroživinách, pozrime sa aj na ďalšiu pomerne hojne zastúpenú živinu, ktorou sú bielkoviny. V priemernom arašidovom masle nájdeme približne 25 – 30 % celkového obsahu práve bielkovín, a to nie celkom zlých. Arašidový proteín má biologickú hodnotu 68, pričom napríklad kazeín má biologickú hodnotu 71. Limitnou aminokyselinou je v prípade arašidového proteínu aminokyselina lyzín. Ak teda chcete naplno využiť aj arašidové maslo ako zdroj proteínov, obohaťte ho o vajcia alebo o nejaké strukoviny. Okrem bielkovín a tukov, ktoré sú logicky naporúdzi, obsahuje arašidové maslo aj ďalšie makroživiny. Sú nimi sacharidy. Pri konzumácii arašidového masla (ak nie je sladené) iste nemôžete povedať, že by malo čisto sladkú chuť. Avšak aj tak vedzte, že obsahuje jednoduché sacharidy, a to v množstve až 10 g na 100 g výsledného produktu. Celkové množstvo sacharidov v arašidovom masle by sa potom rovnalo 20 %. Počítajte však aj s tým, že v arašidovom maslo nájdete nemalý podiel vlákniny. Vláknina je z dlhodobého hľadiska u bežnej populácie „nedostatkovým tovarom“. Avšak u športovcov, ktorí konzumujú denne množstvo ryže, cestovín, ovocia a zeleniny, môže vláknina navyše už spôsobiť nadúvanie. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k vychytávaniu dôležitých minerálnych látok. Na 100 g arašidového masla nájdete zhruba 5,8 g vlákniny. Ak sa pozrieme na mikroživiny v arašidovom masle, môžeme povedať, že v porovnaní s ostatnými „zdravými“ potravinami nejde o nijako extrémne výhodný zdroj vitamínov. Vyššie množstvo nachádzame len v prípade niacínu a vitamínu E. Niacín (vitamín B3) je dôležitým vitamínom pracujúcim v energetickom metabolizme. Podieľa sa na spracovaní a metabolizme všetkých makroživín a jeho vyššia potreba vzniká u fyzicky namáhaných jedincov (okrem iného). Naopak vitamín E je jedným z najdôležitejších antioxidantov v našom tele. Chráni bunky pred oxidačným pôsobením voľných radikálov. Arašidové maslo je pomerne výživné na minerály a vitamíny. 100 gramov arašidového masla vám dodá približne toľkoto vitamínov a minerálov: Má tiež vysoký obsah biotínu a obsahuje aj: Pozor si však dávajte na to, že ide o 100-gramovú porciu (!), ktorá má spolu až 597 kalórií. Zaujímavejšie je to u minerálnych látok. Ako asi viete, naša populácia trpí nedostatkom minerálneho draslíka. Spôsobuje to jednak nevhodná výživa s nedostatkom draslíkových zdrojov, ale tiež nadmerná konzumácia sodíka. V arašidovom masle teda nájdete pomerne vysoké množstvo draslíka, ale tiež mangánu alebo horčíka. Arašidové maslo naopak obsahuje minimum sodíka (ak nie je dosolené). Z predchádzajúceho odseku teda vidíte, že arašidové maslo nemusí byť iba trhovým hitom, ale že môže nájsť svoje uplatnenie aj v športových diétach a pri snahe o nárast hmotnosti a sily. Arašidové maslo je vhodným zdrojom zdravých tukov, ale tiež výhodnou potravinou nahrádzajúcou bežne dostupné tukové zdroje. Tým nehovoríme, že nutne musíte zjesť kilogramy arašidového masla za týždeň. Avšak do jedálnička si ho môžete pokojne zaradiť. Aj keď sa ľuďom môžu rôzne druhy arašidového masla buď jemné (smooth), alebo s chrumkavými kúskami (crunchy), zdať – čo sa zloženia týka – rozdielne, nie je tomu tak. V skutočnosti sú si všetky druhy veľmi podobné. Odlišnosti medzi nimi tvoria hlavne dodatočné prísady, teda cukor, olej a pod. Linda Van Hornová, profesorka preventívnej medicíny na Severozápadnej univerzite v USA, pre CNN uviedla, že zloženie komerčných arašidových masiel sa v priebehu rokov skvalitnilo, pretože potravinárstvo si začalo uvedomovať problém s trans-mastnými kyselinami a začalo nátierku vyrábať s odlišným zložením. „Vždy si len na obale skontrolujte, že maslo neobsahuje žiadne trans-mastné kyseliny a pokiaľ možno ani žiadne pridané cukry,“ radí L. Van Hornová. Väčšina kalórií v arašidovom masle pochádza z tuku. Aj keď ide z veľkej časti o nenasýtené mastné kyseliny zdravé pre srdce, stále je nátierka kalorickou potravinou. Zdroj: https://www.livestrong.com/article/13715948-peanut-butter-breakfast-ftw/ Dve polievkové lyžice nátierky obsahujú približne 200 kalórií, takže ak si strážite váhu, mali by ste túto porciu zmenšiť na polovicu. A tiež sa vyhýbať ochuteným a sladeným druhom obsahujúcim kakaové maslo, kvôli ktorému sa zo zdravej orieškovej nátierky stáva prakticky dezert. Nie je problém vyrobiť si domáce arašidové maslo, ak sa vám to kupované zdá drahé alebo nie ste spokojní s jeho kvalitou. Pri domácej výrobe tiež môžete ovplyvniť zloženie masla, čo je veľmi dôležité. Vytvoríte si také, ktoré bude najlahodnejšie pre váš maškrtný jazýček. Ako jesť arašidové maslo? Arašidové maslo sa hodí aj na smaženie alebo pečenie. Môžete ho kombinovať napríklad s džemom, namazať ho na hrianky, dá sa pridať do sladkej, ale aj do slanej kaše. Jeho využitie v kuchyni je veľmi všestranné. Arašidové maslo si viete kúpiť takmer kdekoľvek. Ponúkajú ho takmer vo všetkých potravinách a obchodoch so zdravou a športovou výživou. Veľmi výhodne sa dá kúpiť aj cez internet. Za dobrú cenu si viete kúpiť napríklad aj arašidové maslo Gymbeam. Ak ste sa rozhodli arašidové maslo vyskúšať, môžete si ho však ľahko vyrobiť aj doma. Dnes ho už síce nájdete v každom obchode, ale domáce je jednoducho domáce. Navyše v kupovanom arašidovom masle bývajú niekedy pridané ďalšie suroviny a konzervanty. U niektorých výrobkov je možné o ich bezchybnej kvalite dlho polemizovať. Neviete, ako vyrobiť arašidové maslo? Kúpte arašidy a poďte na to. Vytvoríte si sami také arašidové maslo, ktoré bude pre vás najlahodnejšie, dáte do neho len také suroviny, aké chcete. Pripravte si: Ako na to: Všetky suroviny nasypte do mixéra a asi 5 minút mixujte. Nie je nutné pridávať žiadny olej, arašidy sú olejnaté dosť. Na začiatku mixovania sa vám arašidy trochu nalepia na steny mixéra, preto ich zakaždým zotrite. Tým, ako ich postupne mixujete, uvoľňuje sa olej, ktorý je v nich obsiahnutý a z hmoty sa stáva kompaktná nátierka. Dajte ju do pohára a uchovávajte v chladničke. Tá sladká chuť je úplne úžasná! Arašidy, z ktorých sa vyrába arašidové maslo, sú plodom podzemnice olejnej. Hoci vyzerajú ako orechy, zaraďujú sa medzi strukoviny. Po nutričnej stránke ide o veľmi hodnotnú potravinu, ktorá skvele zapadá do racionálneho stravovania. Arašidové maslo je určite zdravšie ako bežné maslo z kravského mlieka. Obsahuje pomerne veľa bielkovín, sacharidov a vlákniny. Hlavný prínos arašidového masla pre chudnutie spočíva v tom, že je významným zdrojom nenasýtených tukov, ktoré pozitívne pôsobia na hladinu cholesterolu v krvi. Arašidové maslo vám tak zaistí vyvážený príjem zdravých tukov, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Dá sa povedať, že je relatívne lacným zdrojom energie. Dokonca obsahuje viac bielkovín ako kuracie prsia a dlhšie udržiava pocit sýtosti. Za zmienku stojí tiež obsah vitamínov radu B, vitamín E, minerálnych látok, kyseliny listovej a zdraviu veľmi prospešného koenzýmu Q10. Arašidové maslo môže byť súčasťou redukčného jedálnička za predpokladu, že: Arašidové maslo obsahuje veľké množstvo živín, ktoré môžu zlepšiť funkcie srdca. Ide napríklad o: Pomer nenasýtených tukov (PUFA a MUFA) k nasýteným tukom v strave hrá obzvlášť dôležitú úlohu pre zdravie srdca. Arašidové maslo má veľmi podobný pomer týchto nasýtených a nenasýtených tukov ako olivový olej – ktorý je často lekármi odporúčaný ako prospešný pre srdce. Vysoký príjem arašíd alebo iných orechov môže mať súvislosť so zníženým rizikom úmrtnosti na srdcové choroby alebo iné príčiny. Vedci odporúčajú arašidy najmä ako finančne skvelý spôsob, ako zlepšiť zdravie srdca pre väčšinu ľudí. Štúdie tiež naznačujú, že zahrnutie 45 g arašidov alebo arašidového masla denne do vášho diétneho plánu na 6 mesiacov môže prospieť srdcu, zlepšiť váš obraz krvných lipidov a udržať si hmotnosť u ľudí s cukrovkou. Keďže je však arašidové maslo výrazne kalorické, je dôležité, aby človek obmedzil jeho príjem, ak nechce pribrať. Jesť viac ako je odporúčané množstvo tiež zvýši príjem tukov a sodíka, čo neprospieva srdcu. Dávajte si preto pozor na odporúčané denné množstvo arašidového masla a neprekračujte ho! Arašidové maslo je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem kalórií. Mnoho fitness influencerov nadšencov zaraďuje arašidové maslo do svojho jedálnička z rôznych dôvodov. Hoci sa množstvo kalórií bude líšiť v závislosti od postavy, denného výdaju energie, rýchlosti metabolizmu a ďalších faktorov typický denný odporúčaný príjem kalórií sa pohybuje od približne 1 600 do 2 400 kalórií za deň pre ženy a až do 3 000 kalórií za deň pre mužov. Aktívni dospelí muži by však mali skonzumovať až 3 000 kalórií denne, zatiaľ čo aktívne ženy potrebujú až 2 400 kalórií denne. Vďaka vysokému obsahu kalórií je arašidové maslo jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť príjem kalórií a nenasýtených tukov. Orechové maslo (nie len arašidové ale napríklad aj kešu maslo) je tiež zaujímavým zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie a opravu svalov. Hoci arašidové maslo nie je kompletný proteín. Znamená to, že neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje ale môžete ho započítať do denného príjmu bielkovín. Natieranie arašidového masla na celozrnný chlieb vytvorí kompletnejšie bielkovinové jedlo, keďže chlieb obsahuje aminokyselinu metionín, ktorá arašidovému maslu chýba. Aj preto je arašidové maslo s džemom a toastovým chlebom obľúbenou pochúťkou mnohých fitnesákov! Arašidové maslo je jedlo s relatívne nízkym obsahom uhľohydrátov, ktoré obsahujú prospešné množstvo tukov a bielkovín, ako aj vlákninu. To svedčí o tom, že arašidové maslo bez pridaného cukru nemá významný vplyv na hladinu glukózy v krvi a môže byť napríklad dobrou voľbou pre ľudí s cukrovkou. Odporúčame, aby ľudia vo svojej strave nahradili nasýtené tuky mononenasýtenými tukmi. Ako dobrý zdroj mononenasýtených tukov môžete použiť arašidové maslo, arašidy alebo arašidový olej. Vedecká štúdia z roku 2013 naznačuje, že konzumácia arašidového masla na raňajky by mohla pomôcť ľuďom s obezitou a zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu udržať hladinu glukózy v krvi v bezpečných hodnotách. Podľa prieskumu mali ľudia, ktorí si do raňajok pridali orechy, nižšiu hladinu cukru v krvi a hlásili menší hlad v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli raňajky, ktoré obsahovali rovnaké množstvo sacharidov, ale žiadne ďalšie orechy. Arašidové maslo je kvalitný zdroj horčíka, ktorý je nevyhnutný pre ľudí s cukrovkou. Nepretržité obdobia vysokej hladiny cukru v krvi môžu znížiť hladiny horčíka v tele. Nízke hladiny horčíka sú spojené s prediabetom a cukrovkou 2. typu. Konzumácia arašidového masla, najmä v mladom veku, môže znížiť riziko nezhubného ochorenia prsníka v dospelosti, ktoré v dospelosti zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Vedecké články v kvalitnom online lekárskom časopise Breast Cancer Research and Treatment uvádzajú, že konzumácia arašidového masla a orechov v akomkoľvek veku môže viesť k nižšiemu riziku vzniku nezhubného ochorenia prsníka do veku približne 30 rokov. Vedci skúmali údaje na vzorke viac ako 9 000 školáčok v Amerike. Iné druhy strukovín, ako sú fazuľa a sója, spolu s rastlinnými tukmi a inými orechmi môžu tiež fungovať ako ochrana pred týmito problémami. Dokonca aj tí s rodinnou anamnézou rakoviny prsníka mali výrazne lepšie výsledky, ak jedli arašidové maslo a tieto ďalšie s obsahom arašíd. Čo keby sme vám povedali, že existuje arašidové maslo, ktoré obsahuje až o 74 % menej tukov než to klasické? Navyše skvelé chutí, je bez GMO a obsahuje až 42 % bielkovín. Že neveríte? A počuli ste už o práškovom arašidovom masle? Podľa návodu máme zmiešať 2 lyžice prášku (12 gramov) s 1 lyžicou vody. Tento pomer sa nám osvedčil. Keď sme pridali viac, maslo bolo veľmi riedke a nepripomínalo tak výrazne starú známu klasiku, ktorú všetci poznáme. Hneď po otvorení je cítiť vôňu arašidov. Po zarobení má prášok chuť veľmi podobnú klasickému arašidovému maslu. Občas sme cítili kyslasté dozvuky, po pridaní do kaše alebo k banánu či pečivu zmizli. Znížený obsah tuku si väčšinou vyžiada daň v prípade chuti. Do istej miery to možno platí aj v prípade arašidového masla, no pomer nutričných hodnôt a chuti hodnotíme veľmi pozitívne. Nie je to potravina, ktorú by sme vyhľadávali v objemovke, ale odteraz bude súčasťou každej diéty. Má všestranné použitie – takisto ako klasické arašidové maslo. Skvele chutí v kaši, s banánom, s jablkom, poslúži do proteínových guličiek, ozvláštni smoothie a využiť sa dá aj ako súčasť dezertu napríklad k palacinkám, lievancom či priamo ako prísaha na pečenie koláčov. Posuňte vaše banánové smoothie na nový level – pridajte k nemu práškové arašidové maslo. Nezvýšite obsah tuku, no zvýšite množstvo bielkovín – a tá chuť! Pozitívne účinky arašidov na naše telo Na záver článku si zhrnieme pozitívne účinky arašidov na naše telo. Medzi tie najvýznamnejšie patria nasledovné: Ako to už býva, nič na svete nie je čiernobiele a inak tomu nie je ani pri konzumácii arašidov. Arašidy môžu byť pre určitých ľudí nebezpečné. Obsahujú totiž bielkovinové štruktúry zvané lektíny, ktoré sú pre človeka ťažko stráviteľné a môžu byť aj toxické. Pri ostatných strukovinách sa lektíny zničia počas varenia, teda sú neškodné. Tieto lektíny sa pri konzumácii arašidov dostanú do čriev a do krvi. Okrem drobných zápalov čriev môžu časom podporovať vznik autoimunitných ochorení, ako sú napríklad celiaka alebo Crohnova choroba.
Arašidové maslo 100% - GymBeam
Proteínové arašidové maslo Nuts & Whey
Arašidové maslo
Arašidové maslo s kokosom
100% Arašidové maslo jemné 500 g
100% arašidové maslo od Grizly.sk
cena od 4,49 €Hlavné kľúčové vlastnosti tohto rastlinného masla sú podľa výrobcu:
Kde to všetko začalo?
Nutričné hodnoty arašidového masla
Arašidové maslo je zdrojom prospešných tukov a bielkovín
Nízky obsah sacharidov
Čo vlastne obsahuje arašidové maslo?
Omega-6 mastné kyseliny
Bielkoviny z arašidového masla
Počítajte so sacharidmi
Mikroživiny v arašidovom masle
Arašidové maslo je pomerne bohaté na vitamíny a minerály
Minerály v obsahu
Problém s trans-mastnými kyselinami
Všestranné využitie v kuchyni
Domáce arašidové maslo
Arašidové maslo a chudnutie
Arašidové maslo na posilnenie zdravia srdca
Prečo je také obľúbené vo fitness?
Hladina cukru v krvi v norme vďaka arašidovému maslu
Možnosť zníženia rizika ochorenia prsníka
Práškové arašidové maslo ako skvelá alternatíva do diéty!
Keďže ide na našom trhu o novinku, vyskúšali sme ju za vás! Výsledok?
Ako chutí práškové arašidové maslo?
Náš tip: banánový koktejl s arašidovým maslom
Čo potrebujeme?
Čím nám môžu arašidy škodiť?
Bez arasidoveho masla sk neviem predstavit zivot! A to doslova! Kazde rano toastak s dzemom a arasidovym maslom. Mnam topka.
Mám presne to od grizly.sk, ktoré ste dali ako víťaza a nečudujem sa!
To od gymbeamu si ideme na kila!