Losos atlantický je lahodná ryba, ktorá je veľmi obľúbená a dá sa ľahko nájsť na väčšine obchodov. Vďaka omega 3, vysokokvalitným bielkovinám a bohatému obsahu minerálov sa rozhodne oplatí lososa pridať do svojho jedálnička.
Je jednoznačne jednou z najvýživnejších potravín na našej planéte.
Táto populárna ryba je nielen nabitá živinami, ale môže tiež znížiť určité rizikové faktory vzniku niektorých chorôb.
Vyšší príjem omega 3 je spojený so zníženým rizikom niektorých chorôb, ako sú kardiovaskulárne choroby, Alzheimerova choroba a ďalšie stavy.
A čo viac, je to chutné, všestranné a široko dostupné jedlo.
V tomto článku preskúmame hlavné výhody konzumácie lososa spolu s niekoľkými jednoduchými spôsobmi, ako ho pridať do vášho jedálnička.
Obsah článku
- Losos je skvelým zdrojom bielkovín
- Losos môže pomôcť pri chudnutí
- Obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny
- Zdravé tehotenstvo vďaka konzumácii lososa
- Môže naozaj zlepšiť náladu?
- Obsahuje astaxantín
- Selén a ďalšie prospešné zložky
- Je losos zdravý?
- Môže zlepšiť zdravie kostí
- Losos je jedna z najchutnejších rýb
- Spôsoby prípravy lososa
- Záver
Losos je skvelým zdrojom bielkovín
100 gramov lososa obsahuje takmer 25 gramov bielkovín. Bielkoviny sú nevyhnutné na to, aby pomáhali vášmu telu správne fungovať a ich nedostatok môže viesť k úbytku svalovej hmoty.
Losos, ktorého dostanete v obchodoch je väčšinou chovaný umelo na farme a má viac tuku ako voľnežijúci losos.
Tým pádom obsahuje o niečo menej bielkovín ako pravý losos žijúci vo voľnej prírode. Bez ohľadu na to, ide o vynikajúci zdroj vysokokvalitných kompletných bielkovín, ktoré poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré vaše telo potrebuje.
Prečo sa odporúča jeho konzumácia? Čitajte ďalej a dozviete sa!
Losos môže pomôcť pri chudnutí
Častá konzumácia lososa vám môže pomôcť schudnúť nadbytočné kilogrami a udržať si ideálnu váhu.
Rovnako ako iné potraviny s vysokým obsahom bielkovín pomáha regulovať hormóny, ktoré kontrolujú chuť do jedla. To znamená, že sa budete cítiť sýty a nebudete mať chuť jesť ďalej.
100 gramov lososa obsahuje takmer 25 gramov bielkovín
Okrem toho sa po konzumácii potravín bohatých na bielkoviny rýchlosť metabolizmu dočasne zvýši.
Niektoré štúdie naznačujú, že omega 3 tuky v lososovi a iných tučných rybách môžu podporovať chudnutie a znižovať brušný tuk u ľudí s obezitou.
Toto všetko platí v kombinácii s aktívnym životným štýlom a dostatkom pohybu.
Je potrebné tiež spomenúť, že losos má pomerne nízky obsah kalórií.
100 g porcia umelo chovaného lososa (to je ten, ktorého nájdete vo väčšine obchodov) má iba cca 206 kalórií.
Obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny
Losos je úžasným zdrojom omega 3 mastných kyselín.
Tento typ tuku je zdravý pre srdce a môže znížiť riziko zápalu. Omega 3 mastné kyseliny môžu tiež podporiť zdravie mozgu.
Výskum dokázal, že omega 3 ponúkajú množstvo ďalších zdravotných výhod, vrátane zmiernenia príznakov suchého oka, pomáhajú zvládať príznaky reumatoidnej artritídy a tento tuk tiež zlepšuje kognitívne funkcie.
Zdravé tehotenstvo vďaka konzumácii lososa
Omega 3, ktoré sa nachádzajú v lososovi (konkrétne DHA) sú silne spojené s vývojom mozgu a nervového systému plodu.
Zistilo sa, že nedostatočný príjem omega 3 počas tehotenstva a dojčenia bráni rastu mozgu dojčiat.
Táto ryba obsahuje menej ortuti ako napríklad tuniak alebo iné ryby, čo z neho robí dobrú voľbu pre tehotné ženy. Avšak, aj napriek jeho zdravotným benefitom je potrebné ho konzumovať s mierou.
Môže naozaj zlepšiť náladu?
Bielkoviny v losose sa skladajú zo všetkých aminokyselín, vrátane tých, ktoré slúžia ako prekurzory neurotransmiterov regulujúcich náladu (zdroj).
Konzumácia rýb je spojená s nižším rizikom vzniku depresie. Omega-3 zdravé tuky v lososovi sú tiež prospešné pre mozog a v niekoľkých štúdiách bolo zistené, že skutočne môže vplývať na zlepšenie nálady.
Obsahuje astaxantín
Astaxantín je zlúčenina spojená s niekoľkými silnými zdravotnými účinkami. Patrí do skupiny karotenoidov. Práve vďaka tejto látke má losos svoju typickú červenú farbu.
Astaxantín môže znižovať riziko srdcových chorôb znížením oxidácie LDL (zlého) cholesterolu a zvýšením hladín HDL (dobrého) cholesterolu (zdroj).
Práve vďaka tejto látke má losos svoju typickú červenú farbu
Niektoré štúdie tiež naznačujú, že astaxantín môže znižovať zápal, znižovať oxidačný stres a chrániť pred hromadením tuku v tepnách, čo by mohlo potenciálne znížiť riziko srdcových chorôb (zdroj).
Okrem toho niektoré výskumy zistili, že astaxantín spolupracuje s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré sa nachádzajú v lososovi, a spoločne podporujú ochranu mozgu a nervového systému pred rôznymi zápalmi.
Selén a ďalšie prospešné zložky
Losos má obzvlášť vysoký obsah selénu, dôležitej živiny, ktorá sa podieľa na syntéze DNA, metabolizme hormónov štítnej žľazy a reprodukčnom zdraví.
Losos je navyše bohatý na vitamín B12, ktorý je potrebný na tvorbu červených krviniek a reguláciu zdravia centrálneho nervového systému.
Losos obsahuje vitamín A a viaceré vitamíny zo skupiny B. Je to jeden z mála prírodných potravinových zdrojov vitamínu D.
Ako sme už vyššie spomenuli je bohatý na bielkoviny a niekoľko minerálov vrátane horčíka, draslíka, fosforu, zinku a selénu. Losos v konzerve navyše obsahuje veľa vápnika (kvôli jedlým kostiam).
Je losos zdravý?
Ryby sú už veľmi dlho považované za zdraviu prospešné potraviny. Ako sme vyššie spomenuli, losos je bohatý na rôzne vitamíny a minerály.
Konzumácia lososa môže nasledujúce pozitívne vplyvy:
- Podporuje zdravie srdca.
- Znižuje riziko osteoporózy.
- Zlepšuje náladu.
- Podporuje zdravé tehotenstvo.
- Môže pomôcť predchádzať Alzheimerovej chorobe.
- Optimálne fungovanie vášho mozgu a nervového systému.
- Pomáha kontrolovať váš krvný tlak a môže tiež znížiť riziko mŕtvice.
- Pomáha chrániť zdravie kostí, znižuje protilátky štítnej žľazy u ľudí s autoimunitným ochoreniami.
- Môže potenciálne znížiť riziko určitých typov rakoviny. (zdroj)
Môže zlepšiť zdravie kostí
Losos je skvelým zdrojom vitamínu D. Vitamín D je dôležitá mikroživina, ktorá hrá hlavnú úlohu v zdraví kostí tým, že podporuje vstrebávanie vápnika.
Štúdie ukazujú, že nízke hladiny vitamínu D môžu súvisieť so zníženou hustotou kostí.
Losos je jedna z najchutnejších rýb
Losos je skutočne veľmi chutný. Má unikátnu a jemnú chuť s menej výraznou „rybacou“ chuťou ako mnohé iné druhy rýb.
Môžete si ho pripraviť na dusený, údený, grilovaný, pečený alebo iný spôsob. Môže sa tiež podávať aj surový napríklad v sushi alebo v lososovom tataráku.
Spôsoby prípravy lososa
Medzi naše najobľúbenejšie recepty patrí úplná klasika, ktorá zvýrazní prirodzené chute tejto ryby.
Budete potrebovať iba soľ, čierne korenie a maslo.
Recept na lososa
Lososa si môžete umyť a osušiť. Následne ho z vrchnej strany (nie na kožu) osoľte a okoreňte podľa chuti. Smažte ho na panvici približne 4 minúty z každej strany. Pre ešte lepšiu chuť, odporúčame pripraviť lososa na masle.
Ďalšie zdravé spôsobov podávania lososa:
- Grilovaný losos
- Losos s omáčkou
- Losos s cestovinami
- Pošírovaný losos
- Pečený losos
- Údený losos
- Losos v konzerve
- Surový losos
Záver
Losos je nutričná bomba, ktorá poskytuje hneď niekoľko zdravotných benefitov.
Konzumácia aspoň dvoch porcií týždenne vám môže pomôcť uspokojiť vaše nutričné potreby a znížiť riziko vzniku viacerých chorôb.
Losos je navyše chutný a môžete si ho pripraviť na rôzne spôsoby.
Zahrnutie tejto zdravej ryby do vašej stravy môže výrazne zlepšiť kvalitu vášho života a vaše celkové zdravie.