LETNÉ ZĽAVY až 79 % ZOBRAZIŤ

DomovVýživaOlej z čiernej rasce - výhody a nevýhody, skúsenosti a použitie

Olej z čiernej rasce – výhody a nevýhody, skúsenosti a použitie

V posledných rokoch získava na popularite olej z čiernej rasce. Tento olej sa získava zo semien čiernej rasce, ktorá sa pestuje v oblasti Strednej Ázie a Egypta. Používa sa v kuchyni, ale aj v kozmetike a medicíne. Ako bonus, obsahuje antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu prospievať zdraviu pokožky a vlasov, pomôcť znižovať zápaly a podporiť chudnutie. V tomto článku sa dozviete viac o tom, aké sú výhody a nevýhody užívania tohto oleja, ako ho použiť v kuchyni a aké sú skúsenosti s jeho užívaním.

Najlepší olej z čiernej rasce

Čo je olej z čiernej rasce?

Tento olej je extrahovaný z rastliny známej aj ako nigela sativa, je prírodný olej s významnými liečivými účinkami, ktorý sa používa už stovky rokov. V tomto článku sa zameriame na výhody a nevýhody, skúsenosti a použitie oleja z čiernej rasce.

Olej z čiernej rasce sa získava zo semien čiernej rasce (Nigella sativa), ktorá patrí do čeľade Apiaceae (mrkvovité).

Rastlina, z ktorej sa olej extrahuje sa väčšinou pestuje v oblasti Strednej Ázie a Egypta. Semená čiernej rasce sú drobné a tmavé, pripomínajú korenie a majú výraznú arómu. Olej sa získava lisovaním semien a má tmavú farbu a charakteristickú chuť.

Olej z čiernych semien, známy pre svoje silné liečivé vlastnosti, je prírodným liekom, ktorý ľudia používajú na liečbu širokej škály stavov, vrátane:

  • bolesti hlavy
  • bolesť chrbta
  • vysoký krvný tlak
  • infekcií
  • zápal

Ako sme už spomenuli, získava sa zo semien rastliny čiernej rasce. Táto rastlina sa pestuje v rôznych krajinách juhozápadnej Ázie, Stredomoria a Afriky. Tento olej sa po celé stáročia používa ako tradičná medicína v rôznych kultúrach.

Je známy pre svoje protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré rozoberieme nižšie v článku.

Ponúka tiež dlhý zoznam vedecky podložených zdravotných a kozmetických výhod vďaka obsahu antioxidantov a iných bioaktívnych zlúčenín.

Neskôr v tomto článku, sa bližšie pozrie na najlepšie výhody oleja z čiernej rasce založených na vedeckých štúdiách.

Tak vydržte a čítajte ďalej.

Výhody užívania oleja z čiernej rasce

Tento druh oleja má mnoho prospešných účinkov na naše zdravie.

Obsahuje viac ako 100 účinných látok, ako sú napríklad thymochinon, nigellon, beta-sitosterol a mnoho antioxidantov.

Podpora imunitného systému

Olej z čiernej rasce obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia náš organizmus pred voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém.

 

Podporuje hojenie rán

Olej z čiernych semien obsahuje látku s názvom tymochinón, ktorá bola študovaná pre svoju schopnosť stimulovať rast tkaniva a podporovať hojenie rán.

Štúdie na zvieratách zistili, že tymochinón môže pomôcť liečiť popáleniny, excízie (rana po operácii) a diabetické rany vďaka svojim protizápalovým, antioxidačným a antibakteriálnym účinkom.

Napríklad jedna štúdia na zvieratách zistila, že extrakt z čiernych semien výrazne zlepšil hojenie rán u potkanov s cukrovkou v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Napriek tomu sú potrebné ďalšie štúdie, aby sme mohli s istotou povedať, že olej z čiernej rasce a tymochinón môžu tiež podporovať hojenie rán u ľudí.

Zlepšenie trávenia

Takýto olej má protizápalové účinky a môže pomôcť zlepšiť trávenie.

Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Čierny rascový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu pomôcť zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.

Olej z čiernej rasce

Zlepšenie dýchacích ciest

Tento olej má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri ochoreniach dýchacích ciest, ako je napríklad astma.

Podpora zdravej kože

Niektoré výskumy ukazujú, že tento olej môže byť prospešný pri kožných ochoreniach, ako je akné.

To môže byť spôsobené jeho antimikrobiálnymi a protizápalovými vlastnosťami.

Podľa tejto štúdie, keď ľudia aplikovali pleťovú vodu vyrobenú z oleja z čiernej rasce na pokožku s akné, mali po 2 mesiacoch výrazne menej akné.

Tí, ktorí podstúpili túto liečbu, mali 78% zníženie závažnosti akné spolu s významným zlepšením počtu lézií akné v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Tento zdravý olej sa často používa v kozmetike kvôli svojim protizápalovým a antibakteriálnym účinkom.

Nevýhody užívania oleja z čiernej rasce

Aj keď má olej z tejto rastliny mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus, môže mať aj niektoré nevýhody.

Nežiaduce účinky

Niektorí ľudia môžu mať alergickú reakciu na olej z čiernej rasce, ktorá sa môže prejaviť vyrážkami, svrbením a opuchom.

Interakcie s liekmi

Olej môže ovplyvniť účinnosť niektorých liekov, ako sú napríklad lieky na krvný tlak a antikoagulanciá. Preto by ste sa mali pred užívaním oleja z čiernej rasce poradiť so svojím lekárom.

Možné riziko pri užívaní vysokých dávok

Pri užívaní vysokých dávok oleja z čiernej rasce môže dôjsť k nežiaducim účinkom, ako sú napríklad bolesti hlavy, nevoľnosť a zvýšená citlivosť na svetlo.

olej z čiernej rasce

Ako používať olej z čiernej rasce?

Dá používať v kuchyni, kozmetike a medicíne. V kuchyni sa často používa na ochutenie rôznych jedál.

Môžete ho pridať do šalátov, omáčok alebo jogurtov. V medicíne sa používa na liečenie niektorých ochorení, ako sú napríklad astma alebo alergie.

V kozmetike sa používa na liečenie akné, ekzémov a iných kožných problémov.

Pri užívaní oleja z čiernej rasce sa odporúča dodržiavať dávkovanie odporúčané na obale výrobku alebo odporúčané od lekára. Pred užívaním oleja z čiernej rasce by ste sa mali poradiť so svojím lekárom, ak užívate nejaké lieky alebo máte nejaké zdravotné problémy.

Skúsenosti s užívaním oleja z čiernej rasce

Ľudia majú rôzne skúsenosti s užívaním oleja z čiernej rasce. Niektorí ľudia tvrdia, že olej z čiernej rasce im pomohol pri alergiách, astme alebo kožných problémoch (Ďalšie info v štúdii: Nigella sativa ako protizápalové činidlo pri astme).

Niektorí ľudia tiež tvrdia, že im pomohol pri liečbe rakoviny. Avšak, neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o účinnosti oleja z čiernej rasce pri liečbe rakoviny a užívanie oleja by nemalo nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.

FAQ – Často kladené otázky

Čo je olej z čiernej rasce?

Olej z čiernej rasce sa získava z semien rastliny čiernej rasce, ktorá sa pestuje v Strednej Ázii a Egypte.

grizly olej z čiernej rasce

Aké sú výhody užívania oleja z čiernej rasce?

Takýto alternatívny olej má mnoho prospešných účinkov, ako sú:

  • podpora imunitného systému
  • zlepšenie trávenia
  • podpora kardiovaskulárneho zdravia
  • zlepšenie dýchacích ciest
  • podpora zdravej kože

Aké sú nevýhody užívania oleja z čiernej rasce?

Niektorí ľudia môžu mať alergickú reakciu na tento olej. Taktiež pri vysokých dávkach môže ovplyvniť účinnosť niektorých liekov.

Pri užívaní vysokých dávok môže dôjsť k nežiaducim účinkom.

Nikdy neprekračujte dávkovanie uvedené na obale produktu.

Ako používať olej z čiernej rasce?

Olej sa dá používať v kuchyni, kozmetike a medicíne. Odporúča sa dodržiavať dávkovanie odporúčané na obale výrobku alebo odporúčané od lekára.

olej z rasce čierny

Aké sú skúsenosti s užívaním oleja z čiernej rasce?

Ľudia majú rôzne skúsenosti s užívaním oleja z čiernej rasce. Niektorí ľudia tvrdia, že im pomohol pri rôznych zdravotných problémoch, iní si nevšimli žiadne zlepšenie.

Je olej z čiernej rasce účinný pri liečbe rakoviny?

Neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o účinnosti oleja z čiernej rasce pri liečbe rakoviny a užívanie oleja by nemalo nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.

Kde môžem kúpiť olej z čiernej rasce?

Tento olej je možné zakúpiť v kamenných alebo online lekárňach, ale aj v obchodoch s potravinami a na internete.

My sme pre vás vybrali tie najlepšie oleje, ktoré nájdete na našom trhu.

Prehľadnú tabuľku nájdete na začiatku článku. Stačí si vybrať produkt a kliknúť na tlačítko.

 

Môže olej z čiernej rasce pomôcť pri alergiách?

Niektoré štúdie naznačujú, že tento olej môže pomôcť pri liečbe niektorých alergií, ako sú napríklad alergie na peľ alebo prach. Avšak, neexistujú dostatočné dôkazy na potvrdenie účinnosti oleja z čiernej rasce pri liečbe alergií.

Môže olej z čiernej rasce pomôcť pri liečbe akné?BIO Olej z Čiernej rasce lisovaný za studena 500ml

Áno, olej z čiernej rasce sa často používa na liečbu akné kvôli svojim protizápalovým a antibakteriálnym účinkom. Môže pomôcť zlepšiť stav pleti a znižovať zápaly.

Je vhodný pre tehotné ženy?

Pred užívaním oleja z čiernej rasce by sa tehotné ženy mali poradiť so svojím lekárom, pretože niektoré zložky oleja môžu byť nebezpečné pre tehotenstvo.

Zhrnutie

Olej z čiernej rasce má mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus, ako sú podpora imunitného systému, zlepšenie trávenia a podpora kardiovaskulárneho zdravia. Avšak, môže mať aj niektoré nevýhody a pred užívaním by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. Má široké využitie v kuchyni, kozmetike a medicíne a ľudia majú rôzne skúsenosti s jeho užívaním. V prípade nejasností alebo otázok sa vždy poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom.

4.3/5 - (13 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Andrej
Andrej
Športu sa venujem odmalička. Hrám futbal a vo voľnom čase rád cvičím. Aj preto som sa rozhodol založiť tento web. Neustále sa v tejto problematike vzdelávam. V mojich článkoch sa budem snažiť priblížiť vám môj pohľad na vec.

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.