Lyofilizované ovocie je trvanlivé ovocie, ktoré prešlo procesom odstránenia takmer všetkej vody, pričom si zachovalo väčšinu chuti a živín. Je veľmi ľahké na trávenie, má suchú a chrumkavú textúru a intenzívnu ovocnú chuť.
Obsah článku
Naše najobľúbenejšie lyofilizované ovocie
Čo je to lyofilizované ovocie?
Lyofilizácia je dehydratačná technika založená na sublimácii vody v produkte. Vďaka tomuto procesu nedochádza k porušeniu štruktúry ako pri klasickom tepelnom sušení (zdroj).
Lyofilizácia ovocia zachováva kúsky ovocia presne tak, ako sú, ibaže bez tekutín.
Tento proces zanechá ovociu chrumkavú štruktúru takmer, ako keď je čerstvé. Neotvorené balenie mrazom sušeného ovocia (ak je skladované v ideálnych podmienkach) môže pokojne vydržať roky.
Ovocie sušené mrazom si zachováva väčšinu cukrov, takže chutí ako pred sušením.
Lyofilizované ovocie možno použiť rovnakým spôsobom, ako by ste používali klasické sušené ovocie. Môžete ho napríklad pridať do ovsenej kaše, domácich proteínových tyčiniek alebo iného obľúbeného pokrmu.
Ovocie sušené mrazom je ideálne ako zdravý snack, pretože je ľahko prenosné a dlho vydrží. Hodí sa do kabelky alebo ruksaku. Pri tomto ovocí sa nemusíte báť, že sa vám v taške „rozpučí“ a zašpiní celý obsah tašky.
Výroba
O výrobe lyofilizovaného ovocia vám viac povie nasledujúce video.
Je lyofilizované ovocie zdravé?
Potraviny sušené mrazom sú jednoznačne zdravou voľbou. Lyofilizácia je jednou z najbežnejších metód sušenia, a to hlavne kvôli jej benefitom.
Ako sme už spomenuli, je to jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať v ovocí aktivitu prospešných látok ako sú živiny a tiež farba, chuť a štruktúra.
Sušené ovocie ponúka oproti čerstvému ovociu niekoľko výhod:
- je ľahšie dostupné ako čerstvé ovocie
- má jednoduché skladovanie
- vydrží oveľa dlhšie ako čerstvé ovocie
Ovocie sušené mrazom si zachová takmer identickú chuť ako čerstvé ovocie
Ide o ideálnu náhradu nezdravých potravín s vysokým obsahom cukru, soli a nasýtených tukov.
Štúdie ukazujú, že v porovnaní s inými metódami sušenia je lyofilizácia najúčinnejšia pri zachovaní antioxidantov, ako sú antokyány, flavonoidy, kyselina askorbová alebo vitamín C.
Antioxidanty sú prospešné látky, ktoré pomáhajú bojovať proti škodlivému oxidačnému stresu.
Čerstvé ovocie obsahuje až 80-90 % vody. Aj z tohto dôvodu veľmi rýchlo plesnivie. Lyofilizácia tým, že odstraňuje obsah vody z produktu, pomáha predĺžiť trvanlivosť potravín.
Mrazom sušené potraviny sú chrumkavejšie ako tie, ktoré sú mrazené teplom. Ich hlavnou výhodou je to, že vydržia skutočne veľmi dlho. Lyofilizované potraviny môžu vydržať desaťročia.
Výhody
Chuť
Ovocie sušené mrazom si zachová takmer identickú chuť ako čerstvé ovocie. Pri ostatných metódach sušenia je chuť menej výrazná ako pri čerstvom ovocí.
Trvanlivosť
Ako sme už spomenuli, pri správnom skladovaní vám lyofilizované ovocie vydrží dlhé roky.
Praktickosť
Sušené ovocie je oveľa lepšie prenosné ako čerstvé ovocie. Nezaberie toľko miesta, môžete si ho jednoducho hodiť do kabelky a ísť. Je vhodné ako rýchly a zdravý snack.
Nízky obsah kalórií
Niektoré druhy mrazom sušeného ovocia obsahujú menej ako 40 kalórií na 10-gramovú porciu. Ak sa snažíte schudnúť, mrazom sušené ovocie vaše chute na sladké účinne uspokojí.
Vysoký obsah vlákniny
Vláknina je veľmi dôležitá živina, pretože podporuje funkcie trávenia a pomáha udržiavať nízku hladinu cholesterolu. Mrazom sušené ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny. Ak sa však snažíte zvýšiť príjem vlákniny, lepšou voľbou by mohla byť konzumácia čerstvého ovocia. Ak však nemáte na výber, postačí aj lyofilizované ovocie.
Antioxidanty
Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov pomáha vášmu telu bojovať proti chorobám. Napríklad približne 2 polievkové lyžice lyofilizovaných malín ponúkajú toľko antioxidantov ako celá šálka čerstvých.
Bez pridaného cukru
Na rozdiel od sušeného ovocia sa lyofilizované ovocie nevyrába s pridaným cukrom. Jeho prirodzená sladkosť z neho robí zdravú alternatívu sušeného ovocia.
Obsah živín
Lyofilizované ovocie obsahuje podobné množstvo živín ako čerstvé ovocie. Niektoré sa stratia počas procesu lyofilizácie, ale stále obsahuje dostatok vitamínov A a C, železa a draslíka. Lyofilizované ovocie je ľahšie ako čerstvé ovocie, takže je ideálnou voľbou napríklad na túru alebo šport.
Využitie
Sušené alebo lyofilizované ovocie poslúži ako zdravý snack a náhrada klasických sladkostí. Takéto ovocie účinne uspokojí nepríjemnú chuť na sladké.
Vzniká odstránením vody z čerstvého ovocia, pričom sa zachová všetky dôležité vitamíny, minerály, vlákninu a prospešné živiny.
Sušené ovocie môžete využiť ako:
- rýchly snack (aj pre deti)
- doplnok do ovsenej kaše
- ingredienciu na pečenie
- doplnok do smoothie
Najčastejšie sa mrazom sušia napríklad:
Kde kúpiť lyofilizované ovocie?
Takéto ovocie je veľmi ľahké nájsť v mnohých obchodoch s potravinami, ako je napríklad Lidl, Tesco, Kaufland, DM drogéria alebo Billa.
Mnoho obchodov ponúka aj rôzne upravené ovocie, ako napríklad lyofilizované ovocie v čokoláde a podobne. Pri takýchto produktoch si však treba dávať pozor na obsah sacharidov.
My odporúčame využiť radšej online predajcov pretože ponúkajú oveľa väčší výber a často aj lepšiu cenu.
V ponuke nášho obľúbeného obchodu na mrazom sušené ovocie nájdete aj exotické kúsky ako napríklad goji, mango, ananás, aróniu a iné.
Záver
Je teda lyofilizované ovocie zdravé alebo nie?
Lyofilizované ovocie je rozhodne zdravé. Môžete ním nahradiť nezdravé sladkosti a snacky. Avšak tak, ako pri všetkom, aj tu platí, že všetko s mierou!
Tak toto ste trafili klinček presne po hlavičke. Milujem sušené ovocie. Moje obľúbené sú čučoriedky :)))).
juuj toto je moja zavislost musim to mat vzdy doma minimalne par baleni haha