Nahradiť klasickú múku môže byť tvrdý oriešok. Ak nie ste nováčik vo fitness svete, pravdepodobne ste už počuli o mandľovej múke. Mandľová múka, sa vyrába z mletých mandlí a je populárnou alternatívou k bežnej múke. Stále sa stáva obľúbenejšou v svete zdravého stravovania. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o mandľovej múke a jej výhodách.
Obsah článku
- Najlepšia mandľová múka
- Čo je to mandľová múka?
- Prečo je mandľová múka lepšia ako väčšina iných múk
- Mandľová múka je neuveriteľne výživná
- Mandľová múka je lepšia pre váš krvný cukor
- Mandľová múka je bez lepku
- Mandľová múka môže pomôcť znížiť LDL cholesterol a krvný tlak
- Ako používať mandľovú múku pri pečení a varení
- Ako je to v porovnaní s alternatívami?
- Záver
Najlepšia mandľová múka
Múky, ktoré sme pre vás vybrali sú vyrobené z najkvalitnejších mandlí. Vďaka svojmu jemnému mletiu majú hladkú a jemnú konzistenciu.
Každá múka z nášho rebríčku je tiež bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo z nej robí skvelú alternatívu k bežným múkam.
Čo je to mandľová múka?
Ako už názov napovedá, mandľová múka sa vyrába z mletých mandlí.
Proces zahŕňa blanšírovanie mandlí vo vriacej vode, aby sa odstránili šupky, potom nasleduje ich rozomletie a preosievanie. Takto vznike čistá a jemná múka.
Je bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály a je považovaná za jednu z najlepších alternatív k bežným múkam.
O jej nutričnom zložení sa dozviete neskôr v článku.
Táto múka je tiež vhodná pre diabetikov, pretože obsahuje menej sacharidov ako bežné múky.
Mandľová múka nie je to isté ako mandľová múčka, napriek tomu, že ich názvy sa niekedy používajú zameniteľne.
Múčka sa vyrába mletím mandlí aj so šupkou, výsledkom čoho je hrubšia múka.
Tento rozdiel je dôležitý v receptoch, kde textúra robí veľký rozdiel.
Mandľová múka sa vyrába z mandlí bez šupky, ktoré sa pomelú a preosejú na jemnú múku.
Prečo je mandľová múka lepšia ako väčšina iných múk
Táto múka je obľúbenou alternatívou tradičnej pšeničnej múky.
Má nízky obsah sacharidov, je nabitý živinami a má mierne sladšiu chuť.
Poskytuje tiež viac benefitov ako tradičná pšeničná múka, ako je zníženie „zlého“ LDL cholesterolu a inzulínovej rezistencie (1).
Tento článok skúma zdravotné prínosy mandľovej múky a či je lepšou alternatívou k iným druhom múky.
Mandľová múka je neuveriteľne výživná
Mandľová múka je bohatá na živiny. Jedna dávka (cca 1/4 šálky) obsahuje:
- Kalórie: 163
- Tuky: 15 gramov
- Bielkoviny: 7 g
- Sacharidy: 5 g
- Cukry: 1 g
- Vláknina: 3 gramy
- Vitamín E
- Mangán
- Horčík
- Meď
- Fosfor
Takáto múka je obzvlášť bohatá na vitamín E, skupinu zlúčenín rozpustných v tukoch, ktoré v tele pôsobia ako antioxidanty.
Zabraňujú poškodeniu škodlivými voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú starnutie a zvyšujú riziko srdcových chorôb a rakoviny.
V skutočnosti niekoľko štúdií spája vyšší príjem vitamínu E s nižším výskytom srdcových chorôb a Alzheimerovej choroby (2).
Horčík je ďalšou živinou, ktorá má široké zastúpenie v mandľovej múke. Podieľa sa na mnohých procesoch vo vašom tele a môže poskytnúť niekoľko výhod.
Medzi niektoré patrí napríklad zlepšenej kontroly hladiny cukru v krvi, zníženej inzulínovej rezistencie a nižšieho krvného tlaku.
Mandľová múka je lepšia pre váš krvný cukor
Potraviny vyrobené z rafinovanej pšenice majú vysoký obsah sacharidov, ale nízky obsah tuku a vlákniny.
To môže spôsobiť vysoké skoky v hladine cukru v krvi, po ktorých nasledujú rýchle poklesy, ktoré môžu spôsobiť únavu, hlad a chuť na jedlo s vysokým obsahom cukru a kalórií.
Naopak, mandľová múka má nízky obsah sacharidov a zároveň vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny.
Tieto vlastnosti jej dodávajú nízky glykemický index, čo znamená, že pomaly uvoľňuje cukor do krvi, a poskytuje kvalitný zdroj energie.
Ako už bolo spomenuté vyššie, mandľová múka obsahuje pozoruhodne vysoké množstvo horčíka. Tento minerál hrá vo vašom organizme stovky rôznych úloh vrátane kontroly hladiny cukru v krvi.
Odhaduje sa, že 27 – 39 % ľudí s cukrovkou 2. typu má nedostatok horčíka a jeho náprava prostredníctvom stravy alebo doplnkov môže výrazne znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť funkciu inzulínu.
V skutočnosti sa schopnosť mandľovej múky zlepšiť funkciu inzulínu môže vzťahovať aj na ľudí bez cukrovky 2. typu, ktorí majú buď nízku hladinu horčíka, alebo normálnu hladinu horčíka, ale majú nadváhu.
Mandľová múka môže byť pre vašu hladinu cukru v krvi lepšia ako bežné múky, pretože má nízky glykemický index a je bohatá na horčík. Je to veľmi dobrá nízkosacharidová alternatíva, čo ju robí ideálnou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.
Mandľová múka je bez lepku
Pšeničná múka obsahuje bielkovinu nazývanú lepok. Pomáha cesto zostať pružné a zachytáva vzduch počas pečenia, takže nakysne a bude nadýchané.
Ľudia, ktorí majú celiakiu alebo intoleranciu na lepok, nemôžu jesť potraviny s lepkom, pretože ich telo to považuje za škodlivé a bráni sa alergickou reakciou.
U týchto ľudí telo vytvára autoimunitnú odpoveď na odstránenie lepku z tela. Táto reakcia má za následok poškodenie čriev a môže spôsobiť príznaky, ako je nadúvanie, hnačka, strata hmotnosti, kožné vyrážky a únava (3).
Našťastie mandľová múka neobsahuje pšenicu ani lepok, čo z nej robí skvelú alternatívu na pečenie pre tých, ktorí netolerujú pšenicu alebo lepok.
Napriek tomu je stále dôležité skontrolovať balenie mandľovej múky, ktorú kupujete. Zatiaľ čo mandle sú prirodzene bezlepkové, niektoré produkty môžu obsahovať pridaný lepok.
Mandľová múka je prirodzene bezlepková, čo z nej robí skvelú alternatívu k pšeničnej múke pre tých, ktorí majú celiakiu alebo intoleranciu na lepok.
Mandľová múka môže pomôcť znížiť LDL cholesterol a krvný tlak
Je dobre známe, že vysoký krvný tlak a „zlý“ LDL cholesterol sú rizikové markery srdcových chorôb.
Choroby srdca sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí.
Našťastie to, čo jete, môže mať veľký vplyv na váš krvný tlak a cholesterol, pričom mnohé štúdie ukazujú, že mandle môžu byť celkom prospešné pre obe.
Analýza piatich štúdií zahŕňajúcich 142 ľudí zistila, že tí, ktorí jedli viac mandlí, zaznamenali priemerný pokles LDL cholesterolu o 5,79 mg/dl (zdroj štúdie).
Hoci niekoľko štúdií ukazuje, že konzumácia mandlí môže pomôcť znížiť krvný tlak, nie sú konzistentné. V tejto oblasti je potrebný ďalší výskum, aby sa dospelo k jasnejším záverom.
Ako používať mandľovú múku pri pečení a varení
Mandľová múka sa používa rovnako ako klasická múka. Vo väčšine receptov na pečenie môžete jednoducho nahradiť bežnú pšeničnú múku mandľovou múkou.
Môže sa tiež použiť namiesto strúhanky na obaľovanie mäsa, ako sú ryby, kuracie a hovädzie mäso.
Nevýhodou použitia mandľovej múky oproti pšeničnej múke je, že pečivo má tendenciu byť menej nadýchané a má hustejšiu štruktúru.
Je to spôsobené tým, že lepok v pšeničnej múke pomáha cesto naťahovať a zachytáva viac vzduchu, čo pomáha kysnutiu pečiva.
Mandľová múka má tiež vyšší obsah kalórií ako pšeničná múka, obsahuje 163 kalórií v jednej dávke (cca 30 gramov), zatiaľ čo pšeničná múka obsahuje 102 kalórií.
Táto múka môže nahradiť pšeničnú múku v pomere 1:1. Pretože mandľová múka neobsahuje lepok, vaše výrobky budú hutnejšie a menej nadýchané ako tie, ktoré sú vyrobené z klasickej múky.
Ako je to v porovnaní s alternatívami?
Mnoho ľudí používa mandľovú múku namiesto populárnych alternatív, ako je pšeničná alebo kokosová múka. Nižšie sú uvedené informácie o porovnaní.
Pšeničná múka
Mandľová múka má oveľa nižší obsah sacharidov ako pšeničná múka, ale vyšší obsah tuku.
Bohužiaľ to znamená, že mandľová múka má vyšší obsah kalórií. Vynahrádza to však tým, že je neuveriteľne výživná.
Jedna dávka mandľovej múky vám poskytne dostatočné množstvo denných hodnôt vitamínu E, mangánu, horčíka a vlákniny.
Mandľová múka je tiež bezlepková, zatiaľ čo pšeničná múka nie, takže je to skvelá voľba pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na pšenicu.
Pri pečení môže mandľová múka často nahradiť pšeničnú múku, hoci výrobky z nej sú menej nadýchané a hutnejšie, pretože neobsahuje lepok.
Kyselina fytová, antinutrient, je tiež viac zastúpená v pšeničnej múke ako v mandľovej múke, čo vedie k horšiemu vstrebávaniu živín z potravín.
Viaže sa na živiny, ako je vápnik, horčík, zinok a železo, a znižuje mieru, do akej ich môže vaše črevo absorbovať.
Aj keď mandle majú prirodzene vysoký obsah kyseliny fytovej v šupke, mandľová múka to tak nie je, pretože v procese blanšírovania stráca šupku.
Kokosová múka
Rovnako ako pšeničná múka má kokosová múka viac sacharidov a menej tuku ako mandľová múka.
Obsahuje tiež menej kalórií ako múka z mandlí, ale mandľová múka obsahuje viac vitamínov a minerálov.
Mandľová múka aj kokosová múka sú bezlepkové, ale s kokosovou múkou sa ťažšie pečie, pretože veľmi dobre absorbuje vlhkosť a môže spôsobiť, že štruktúra pečiva bude suchá a drobivá.
To znamená, že pri použití kokosovej múky možno budete musieť do receptov pridať viac vody.
Kokosová múka má tiež vyšší obsah kyseliny fytovej ako mandľová múka, čo môže znížiť množstvo živín, ktoré môže vaše telo absorbovať z potravín, ktoré ju obsahujú.
Mandľová múka má nižší obsah sacharidov a je bohatšia na živiny ako pšeničná a kokosová múka.
Záver
Mandľová múka je skvelou alternatívou k múkam na báze pšenice.
Je nabitá živinami a poskytuje mnoho potenciálnych výhod, vrátane zníženého rizika srdcových chorôb a zlepšenej kontroly hladiny cukru v krvi.
Hlavnou výhodou je to, že je bezlepková, čo z nej robí skvelú voľbu pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na pšenicu.
Ak hľadáte múku s nízkym obsahom sacharidov, ktorá je bohatá na živiny, mandľová múka je skvelou voľbou.