DomovVýživaTuniak a hlavné výhody jeho konzumácie

Tuniak a hlavné výhody jeho konzumácie

Bielkoviny. Kto by ich nechcel, keď sú také dôležité? Zdrojom bielkovín je samozrejme mäso.

Rybie nezaostáva a je vynikajúcim príkladom. Bielkoviny však nie sú jediná vec, ktorá je pre nás dôležitá a ryby sú jej zdrojom. Reč je o omega-3 mastných kyselinách.

Najčastejšou konzumovanou morskou rybou u nás je tuniak. Čo o ňom treba vedieť sa dozviete v nasledujúcom článku.

Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je masovo hlavne v USA, Japonsku a Európe. V súčasnosti sa vďaka preloveniu radí medzi ohrozené druhy, a tak sa na jeho lov stanovili prísne kvóty.

Náš najobľúbenejší tuniak

Nutričné hodnoty

Tuniak je vynikajúcim zdrojom bielkovín. Je ich až 25 gramov na 100 gramov mäsa.

Vďaka tejto výhode je vynikajúcou potravinou pre ľudí, ktorí sa aktívne venujú cvičeniu alebo pre ľudí, ktorí držia diétu. Je pravda, že existujú aj lepšie možnosti spomedzi rýb, ale tuniak určite patrí medzi najlepšie voľby.

Tuniak obsahuje 145 kalórii a 5 gramov tuku na 100 gramov mäsa. Toto ale nie je zlou správou. Ide o tuky, ktoré sú dobré.

Čerstvý tuniak

Nechýba ani sodík.

Ak hľadáte zdroj omega-3 mastných kyselín, tuniak je tu práve pre vás. Nájdeme v ňom však aj omega-6 mastné kyseliny.

Obsahuje taktiež aj minerály s vitamínmi.

V najväčšom množstve je zastúpený vitamín A, vitamín B6 a B12.

Nechýba ani niacín, tiamín a riboflavín. Kto hľadá fosfor, draslík, horčík, selén a už predtým spomínaný sodík, našiel čo potrebuje.

Aké výhody so sebou prináša konzumácia tuniaka?

Všetko, čo tuniak obsahuje je prospešné pre vaše telo.

 Omega-3 mastné kyseliny sa starajú o zdravé fungovanie srdca, mozgu, očí a bojuje proti chronickým zápalom.

Konzumácia tuniaka v konzerve má veľa výhod. Niektoré z nich sú napríklad tieto:

  • je to lacný zdroj bielkovín
  • v konzerve vydrží veľmi dlho
  • nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín
  • rýchlo zasýti
  • nízky obsah tuku
  • je dobrý zdroj omega-3 mastných kyselín
  • kvalitný zdroj vitamínov a minerálov

Tiež sa preukáže na zlepšení stavu vašej pokožky. Ďalšie účinky tejto ryby na váš organizmu sú napríklad zníženie rizika rakoviny a to hlavne hrubého čreva, pŕs a obličiek.

Samozrejmosťou je aj zvýšenie imunity.

tuniak v konzerve

Tuniak v konzerve – výhody a nevýhody

Tuniak v konzerve je asi najpopulárnejší spôsob konzumácie. Je to rýchly, lacný a praktický spôsob, ako konzumovať túto chutnú rybu.

niekoľko výhod, ktoré prispievajú k jeho obľube. Tu sú niektoré z hlavných výhod konzumácie tuniaka v konzerve:

  • Vysoký obsah bielkovín: Tuniak je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú esenciálne pre rast a opravu tela.
  • Zdroj Omega-3 mastných kyselín: Tuniak obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu.
  • Nízky obsah tuku a kalórií: Tuniak v konzerve je nízkokalorický a nízkotučný, čo je užitočné pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť.
  • Vysoký obsah vitamínov a minerálov: Tuniak je bohatý na niekoľko vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu B12, niacínu, selénu a zinku.
  • Dlhá trvanlivosť: Konzervovaný tuniak má dlhú trvanlivosť a môže byť skladovaný po dlhú dobu, čo je výhodné pre zásobovanie.
  • Príjemná chuť a textúra: Mnoho ľudí preferuje chuť a textúru konzervovaného tuniaka, ktorý je jemný a môže byť pridaný do rôznych jedál.
  • Dostupnosť a pohodlnosť: Tuniak v konzerve je široko dostupný v obchodoch a je pohodlným a lacným riešením pre rýchly a zdravé jedlo.
  • Cena: V porovnaní s čerstvým tuniakom je tuniak v konzerve často cenovo dostupnejší.
  • Udržateľnosť: Nakupovaním tuniaka z konzerv, ktorý bol ulovený udržateľným spôsobom, môžete prispieť k ochrane populácie tuniaka a morského prostredia.
  • Flexibilita v kuchyni: Tuniak v konzerve je veľmi univerzálny a môže byť použitý v rôznych receptoch, od šalátov cez sendviče až po teplé jedlá.

Ako sme už spomenuli, tuniak v konzerve je najjednoduchšou možnosťou konzumácie tuniaka. Mnoho ľudí sa však stráni tejto možnosti.

Robia to zo strachu.

O aký druh strachu ide?

Boja sa ortuti.

Tuniaky obsahujú ortuť, ktorá je človeku nebezpečná.

Odborníci z celého sveta sa zaoberali týmto problémom a po výskumoch zistili, že v mrazenom tuniakovi sa často našlo ešte väčšie množstvo ortuti ako v tom konzervovanom.

 Všetky hodnoty výskumu však boli pod úrovňou poškodenia zdravia, takže sa nemusíte obávať konzumácie tuniaka akéhokoľvek druhu.

Neodporúča sa však tehotným ženám.

Konzervovaný tuniak, či už vo vlastnej šťave alebo v oleji neprichádza o žiadne so svojich výhod.

tuniakový šalát

Netreba sa báť ani straty chuti.

Dajte tuniakovi šancu s receptom, ktorý vám prinášame

Ingrediencie:

  • 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
  • 3 stonky zeleru
  • 1 ks jablko
  • 1ks červená cibuľa
  • 2 PL majonéza
  • 2PL biely jogurt
  • 1PL dijonská horčica
  • 1 KL kari korenie

Postup:

  1. Zeler a jablká očistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame. pridáme tuniaka scedeného z vlastnej šťavy, majonézu, jogurt, horčicu a kari korenie.
  2. Šalát dôkladne premiešame a nasledovne odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  3. Šalát podávame s chlebom, hriankami alebo iným pečivom. Dobrý je však aj samotný.
4.8/5 - (6 hlasov)
2 Komentáre

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Andrej
Andrej
Športu sa venujem odmalička. Hrám futbal a vo voľnom čase rád cvičím. Aj preto som sa rozhodol založiť tento web. Neustále sa v tejto problematike vzdelávam. V mojich článkoch sa budem snažiť priblížiť vám môj pohľad na vec.

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.