Ak hľadáte chutný a výživný obed či večeru, ktorej príprava vám nezaberie príliš veľa času, cestoviny s kuracím mäsom sú ideálnou voľbou. Môžete si ich pripraviť na desiatky spôsobov, podľa svojej chuti a preferencií. Skvelo sa hodia s krémovou omáčkou, so sviežou zeleninou alebo len tak s bylinkami a olivovým olejom.
V tomto článku vám prinášame niekoľko rýchlych a zdravých receptov na cestoviny s kuracím mäsom, ktoré si môžete za malú chvíľu pripraviť aj u vás doma. Jednoduché, vyvážené a plné skvelej chuti.
Obsah článku
- Rýchle cestoviny s kuracím mäsom
- Cestoviny s kuracím mäsom à la Kung Pao
- Kuracie prsia s cestovinami v hokkaido omáčke
- Cestoviny s kuracím mäsom a krémovým pestom
- Kuracie mäso s cestovinami v smotanovej omáčke
- Fit recept cestoviny s kuracím mäsom
- Zapekané cestoviny s kuracím mäsom
- Panvička s kuracím mäsom a slovenskou ryžou
Rýchle cestoviny s kuracím mäsom
Suroviny:
- Kuracie prsia (cca 250 g)
- 250 g cestovín Tagliatelle
- 400 ml polotučného mlieka
- 100 ml smotany na varenie
- 60 g parmezánu
- 250 ml vývaru (alebo vody)
- 2 PL olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Bazalka
- Čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Ako prvé si nakrájame kuracie prsia na malé kocky alebo rezance. Osolíme ich a okoreníme. Na 1 PL olivového oleja si do zlatista opečieme kúsky kuracieho mäsa. Keď je mäso prepečené, odložíme ho zatiaľ bokom. Uvaríme si cestoviny, podľa vašich preferencií, my odporúčame Tagliatelle.
Na panvici si rozohrejeme druhú polievkovú lyžicu olivového oleja a zľahka na ňom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Prilejeme mlieko a vývar. Do zmesi pridáme mäso a chvíľu ho necháme podusiť.
Po pár minútach pridáme uvarené cestoviny, smotanu a parmezán, ktorý nám omáčku zahustí i ochutí. Všetko spolu premiešame. Dochutíme soľou, korením, bazalkou a petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Cestoviny s kuracím mäsom à la Kung Pao
Suroviny:
- 200 g cestovín (špagiet)
- 200 g kuracích pŕs
- 2 PL rastlinného oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 1/3 šálky sójovej omáčky
- 2 PL kukuričného škrbu
- ½ šálky kuracieho vývaru
- ¼ šálky jemnej čili omáčky
- 2 PL ryžového octu
- ½ šálky arašidov
- Čierne korenie
- Soľ
- Čerstvé bylinky na dochutenie
Postup:
Nakrájame si kuracie prsia, cibuľu a cesnak na malé kocky. Vo vyššom hrnci si uvaríme špagety. Medzitým dáme do väčšej panvice rozpáliť olej a orestujeme si kúsky kuracieho mäska. Osolíme ho a okoreníme, dusíme cca 10 minút.
Keď je mäso mäkké, odložíme ho nabok. Do pôvodnej panvice pridáme cibuľku a cesnak. Restujeme do zlatista a za stáleho miešania pridávame kukuričný škrob, aby sa rovnomerne zapracoval. Postupne pridávame sójovú omáčku, kurací vývar, chilli omáčku a ryžový ocot. Všetko spolu poriadne premiešame a pár minút zmes necháme prevariť.
Na záver pridáme uvarené cestoviny s kuracím mäsom, arašidy a dochutíme korením a bylinkami podľa chuti.
Kuracie prsia s cestovinami v hokkaido omáčke
Suroviny:
- 250 g kuracích pŕs
- Hokkaido tekvica
- Cestoviny podľa výberu
- 75 g gréckeho jogurtu
- Petržlenová vňať
- Olivový olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Voda
Postup:
Ako prvé si potrebujeme pripraviť tekvicové pyré. Tekvicu Hokkaido prekrojíme na polovicu, vydlabeme ju a nakrájame na menšie časti. Šupkou dolu ju naukladáme na plech a dáme ju upiecť do rúry na 50 minút pri 180 stupňoch Celzia. Keď je tekvica mäkká, odstránime z nej šupku a dužinu rozmixujeme, čím nám vznikne hladké pyré.
Pokračujeme kuracím mäsom, ktoré si nakrájame na menšie kocky, osolíme a okoreníme. Na panvicu pridáme kvapku oleja a mäsko si opečieme. Ďalej k nemu pridáme tekvicové pyré a trošku vody. Celú zmes poriadne premiešame.
Keď máme mäsko mäkké, do zmesi pridáme grécky jogurt. Potom dochutíme omáčku podľa chuti. Nesmie chýbať soľ a mleté čierne korenie. Odporúčame tiež čerstvú petržlenovú vňať. Všetko spolu necháme prevrieť a následne odstavíme z plameňa.
Podávame s cestovinou alebo batátovými hranolkami.
Cestoviny s kuracím mäsom a krémovým pestom
Suroviny:
- 200 g kuracích pŕs
- 1 PL olivového oleja
- 200 g cestovín (špagety alebo tagliatelle)
- ½ šálky kuracieho vývaru alebo vody
- ½ šálky píniových orechov
- 5 strúčikov cesnaku
- Cherry rajčiny
- 2 dl smotany
- Čerstvá bazalka
- Jemne nastrúhaný parmezán
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
Najskôr si uvaríme vo vyššom hrnci špagety, prípadne iný druh cestovín podľa vašej preferencie. Na panvici s kvapkou oleja si opražíme píniové oriešky.
Pokračujeme prípravou krémového pesta. Do mixéru dáme lístky bazalky, opražené píniové oriešky, cesnak, trocha nastrúhaného parmezánu, kvapku olivového oleja, soľ, korenie a cca 1 dl vody. Všetko spolu rozmixujeme.
Na panvicu dáme opäť olivový olej a opražíme si cesnak. Pridáme kuracie mäsko, ktoré okoreníme a necháme podusiť. Keď je mäso už mäkké, pridáme k nemu pesto. Všetko spolu premiešame a pridáme ešte nadrobno nakrájané cherry paradajky. Zmes necháme spolu prevariť a zalejeme ju smotanou.
Na záver zamiešame v omáčke špagety, posypeme parmezánom a môžeme podávať.
Kuracie mäso s cestovinami v smotanovej omáčke
Suroviny:
- 700 g kuracích pŕs
- 50 g sušených rajčín
- 100 g baby špenátu
- 300 ml smotany na varenie
- 250 ml kuracieho vývaru
- 30 g hladkej múky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľa
- 3 PL olivového oleja
- 1/5 ČL sušenej bazalky
- 1/5 ČL sušeného tymiánu
- Soľ a mleté čierne korenie
- Cestoviny podľa výberu
Postup:
Tento recept je určený na 5 porcií, v prípade potreby si znížte gramáž surovín. Začneme tým, že si očistíme kuracie prsia a rovnomerne ich nakrájame na plátky. Mäsko osolíme, okoreníme a zľahka obalíme v múke.
Takto pripravené mäso jemne opražíme z oboch strán na oleji a odložíme ho bokom. Teraz si ideme pripraviť omáčku. Na výpeku, ktorý nám ostal z mäsa si orestujeme cesnak, cibuľu a sušené rajčiny.
Pridáme korenie a sušené bylinky. Všetko podlejeme vývarom a do omáčky vložíme kuracie prsia. Všetko spolu necháme aspoň 10 – 15 minút prevariť. Na záver pridáme smotanu a čerstvý špenát, ktorému stačí len zopár minút, aby sa rozvaril. Omáčku ešte dochutíme podľa chuti a môžeme ju odstaviť z plameňa.
K omáčke sa výborne hodia akékoľvek cestoviny, prípadne i ryža.
Fit recept cestoviny s kuracím mäsom
Suroviny:
- 250 g cestovín (napr. Farfalle)
- 200 g kuracích pŕs
- Miska ľadového šalátu
- Cherry rajčiny
- Kukurica
- Šalátová uhorka
- Iná zelenina podľa vlastného výberu
- Biely jogurt
- Cesnak
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Olivový olej
- Parmezán
Postup:
Tento recept je ideálny na rýchlu večeru alebo rýchly zdravý obed. Jeho príprava vám zaberie len zopár minút. Začneme tým, že si kuracie prsia vyklepeme, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme si uvariť cestoviny, odporúčame vám Farfalle, čo sú v podobe mašličiek a výborne sa hodia práve do šalátov.
Mäsko si dáme opiecť a následne ho nakrájame na kocky. Medzitým si pripravíme zeleninu, ktorú máme radi a nakrájame ju. Môžete použiť napr. ľadový šalát, rajčiny, uhorku, kukuricu. Zeleninu nasypeme do misky, pridáme cestoviny a kuracie mäsko. Osolíme, okoreníme a dôkladne zmiešame.
Na záver si ešte môžeme pripraviť jednoduchý a rýchly dresing. Použijeme naň biely jogurt, do ktorého vytlačíme 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti) a okoreníme. Dresing primiešame do šalátu, posypeme parmezánom a máme hotovo.
Zapekané cestoviny s kuracím mäsom
Suroviny:
- 250 g kuracích pŕs
- 300 g cestovín (napr. Penne alebo Farfalle)
- Syr Niva
- Syr Cheddar
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- Olivový olej
- ¼ lyžičky chilli
- 500 g cherry rajčín
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Petržlenová vňať
Postup:
Na panvici si rozohrejeme olej a dáme opražiť cibuľu. Pridáme aj cesnak a mletú chilli papriku. Kuracie prsia si nakrájame na kocky a pridáme na panvicu. Osolíme a okoreníme.
Kým sa bude mäso dusiť, do hrnca si dáme variť cestoviny a nakrájame si rajčiny. Nachystáme si zapekaciu misu a dáme do nej uvarené cestoviny, kuracie mäso, ktoré sme si pripravili a rajčiny. Pridáme Nivu, navrch nastrúhame Cheddar a posypeme petržlenovou vňaťou. Ak chceme, aby bol syr zapečený a chrumkavý, nastrúhame ho až pár minút pred dopečením. Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov a pečieme cca 20 minút.
Panvička s kuracím mäsom a slovenskou ryžou
Suroviny:
- 250 g kuracích pŕs
- 200 g slovenskej ryže
- 1 PL mletého koriandra
- 1 PL údenej papriky
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 dl kuracieho vývaru alebo vody
- ¼ pohára čerstvo nasekaného kôpru
- 250 g cherry paradajok
- Šalátová uhorka
- Niva syr
- 1 PL citrónovej šťavy
- Olivový olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
Nadrobno si nakrájame kuracie prsia, ktoré si dáme do misy a zmiešame ich s koriandrom, mletou paprikou, soľou a s čiernym korením. Vo väčšej panvici si na strednom ohni zohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme do nej kuraciu zmes, ktorú necháme dusiť. Nezabudnime však kuracie mäsko otáčať, aby sa dôkladne prepieklo zo všetkých strán.
Pridáme cesnak a vývar, a zmes necháme ešte aspoň 10 minút prevariť. Panvicu odstavíme z ohňa a primiešame ešte kôpor. Zatiaľ si pripravíme zeleninu, ktorú očistíme a nakrájame. Uvaríme si slovenskú ryžu, prípadne tarhoňu.
Do panvičky s kuracím mäsom pridáme uvarenú cestovinu a nakrájanú zeleninu. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Na záver si panvičku môžeme ešte dochutiť korením či soľou.
👩🍳Prajeme dobrú chuť!
Vyskúšali ste niektorý z našich receptov? Podeľte sa s nami v komentároch o vaše skúsenosti.