Každý má občas chuť na niečo sladké. Ak ste fakt športovci, určite hľadáte snack, ktorý vám dodá energiu a neovplyvní negatívne váš výkon. Mali by ste preto siahnuť po energetických a proteínových tyčinkách, ktoré zabezpečia postupné uvoľňovanie energie a zásobia telo potrebnými živinami. Jedným z najobľúbenejších druhov energetických tyčiniek je aj flapjack, teda ovsená tyčinka. Ovsené vločky sa vyznačujú nízkym glykemickým indexom a postupným uvoľňovaním energie, vďaka čomu vás flapjack zasýti na dlhší čas.
Obsah článku
Najlepší FLAPJACK
Flapjack ako energetická tyčinka
Energetická tyčinka musí športovcom dodať energiu okamžite po konzumácii, no i dlhodobo počas vykonávania športovej aktivity. Zároveň by mala obsahovať dôležité živiny pre správne fungovanie pohybového aparátu.
Okamžité dodanie energie zabezpečujú jednoduché sacharidy. Vo flapjacku sú zastúpené sirupom alebo medom a rôznymi druhmi sušeného ovocia.
Na postupnom uvoľňovaní energie sa podieľajú zložené sacharidy, ktoré sú vo flapjacku zastúpené ovsenými vločkami, v prípade iných typov energetických tyčiniek môže ísť aj o iné druhy obilnín.
Ovsené vločky sú v tomto smere excelentnou voľbou.
Energia sa po ich konzumácii uvoľňuje v tele postupne a vďaka nízkemu glykemickému indexu navodzujú aj dlhodobý pocit sýtosti.
Najlepšie energetické tyčinky pre športovcov obsahujú aj proteíny. Najvyšší obsah proteínov majú tyčinky s orieškami alebo tie, čo sú doplnené o rôzne druhy rastlinných proteínov.
Zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov je vo flapjacku sušené ovocie. V neposlednom rade obsahujú vitamíny aj samotné ovsené vločky – sú skvelým zdrojom vitamínov skupiny B.
Pripravili sme si pre vás rýchly prehľad kvalitných FLAPJACKOV:
MoiMüv Protein Flapjack od predajcu GymBeam.sk
MoiMüv Protein Flapjack je doplnený o srvátkový proteínový izolát, vďaka čomu jedna tyčinka obsahuje až 20 g bielkovín a má aj vysoký podiel vlákniny. Dostanete ho v príchutiach čučoriedka, čokoláda a banán.
Tyčinka Flapjack – TOMM’S od predajcu GymBeam.sk
Flapjack od výrobcu TOMM’S sa hodí ako rýchla desiata alebo dezert. Vyrába sa vo viacerých príchutiach. Príchute originál, kokos a kakao sú bezlepkové. Ak môžete jesť lepok, vyskúšajte aj ďalšie príchute – čerešňa & kokos, kokos & kakao a med.
Cerea Flapjack 60 g od predajcu Grizly.sk
Cerea patrí k jedným z najobľúbenejších výrobcov flapjackov. Tyčinky obsahujú pravý zlatý sirup a maslo, nie margarín. Ovsené vločky sú v niektorých tyčinkách nahradené pšenovými. Vyberiete si z množstva príchutí – flapjack s belgickou čokoládou a kokosom (bez lepku), vlašský orech, banán a karamel, čokoláda (bez lepku) a brusnica.
Wholebake Flapjack 80 g od predajcu Grizly.sk
Ak hľadáte flapjack priamo z Veľkej Británie, siahnite po tyčinke Wholebake. Firma Wholebake sídli v Severnom Walese. Tyčinky Wholebake sú bezlepkové a vhodné aj pre vegetariánov. Dostanete v príchutiach kešu/kokos, brusnica, čokoláda so zázvorom či pistácie.
Nutrend Flapjack Gluten Free, 100g od predajcu pilulka.sk
Je bezlepkový a má vysoký obsah vlákniny. Dostanete ju vo viacerých príchutiach – čučoriedka + brusnica s jogurtovou polevou, čokoláda + banán s horkou čokoládou a čokoláda + kokos s horkou čokoládou.
Fantázii sa medze nekladú. Flapjack môžete upiecť aj s čerstvým ovocím alebo vyskúšať nepečenú verziu, vďaka čomu niektoré suroviny ostanú v raw kvalite.
História flapjacku
Flapjack je najviac obľúbený vo Veľkej Británii a predpokladá sa, že vo Veľkej Británií aj vznikol.
Pochádza zo slov flap, resp. flip, čo označuje palacinku alebo placku a jack, ktoré sa používalo na označenie malých alebo bežných vecí, alebo bežných ľudí. Flapjack teda označoval niečo ako malú pochúťku bežných ľudí.
Tradične sa vyrába z ovsených vločiek alebo podrveného ovsa, masla a sladidla, ktorým je tradične tzv. zlatý sirup, dá sa však nahradiť aj rovnakým množstvom medu alebo javorového sirupu. Recept na výrobu zlatého sirupu nájdete na konci článku.
Základný recept – flapjack
Ingrediencie:
- 150 gramov masla
- 175 gramov zlatého sirupu alebo medu
- 175 gramov hnedého cukru
- 350 gramov ovsených vločiek
- Sušené ovocie, oriešky alebo semienka (voliteľné)
Pomôcky:
- Plech
- Papier na pečenie
- Kuchynská lopatka na zarovnanie cesta na plechu
Postup:
- Na panvici roztopíme maslo, cukor a zlatý sirup. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Do misy nasypeme ovsené vločky a nalejeme na ne roztopenú zmes. Poriadne miešame dovtedy, kým nebudú všetky vločky obalené maslom. Voliteľné – Pridáme sušené ovocie s orieškami a semienkami a opäť premiešame.
- Vzniknuté cesto rozprestrieme na plech, ktorý sme vopred vystlali papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 150°C približne 35-40 minút.
- Flapjack je hotový, keď je upečený mierne dozlatista. Pečte ho radšej kratšie, ako dlhšie, aby príliš nestvrdol. Po upečení počkáme, kým cesto vychladne, čím stvrdne. Potom sa bude ľahšie vyberať z plechu aj krájať. Po vybratí z plechu rozkrájame na štvorčeky alebo tyčinky a servírujeme.
Základný recept sa dá samozrejme obmieňať. Flapjack môžete poliať čokoládou, alebo môžete namiesto zlatého sirupu a cukru použiť čistý med, ktorý je zdravší.
Moderné obmeny receptu a príchute
Recept – flapjack z čerstvými malinami a sušeným kokosom
Ingrediencie:
- 225 gramov masla
- 225 gramov hnedého cukru
- 75 gramov zlatého sirupu alebo medu
- 275 gramov ovsených vločiek
- 50 gramov sušeného kokosu
- 100 g čerstvých malín
- Štipka vanilky
Postup:
- Maslo, cukor a zlatý sirup zohrejeme na panvici. Po roztopení vypneme platničku a do horúcej zmesi primiešame vanilku.
- V mise zmiešame ovsené vločky s kokosom, potom do nich prilejeme roztopené maslo z panvice a poriadne premiešame.
- Do vzniknutého cesta nakoniec jemne roztrúsime maliny. Miešame čo najmenej, aby sa nerozpučili. V upečenom koláči tak budú celé maliny namiesto malinovej šťavy.
- Pečieme na papieri na pečenie vo vopred predhriatej rúre pri teplote 180°C asi 25 minút.
Recept – nepečený flapjack s mrkvou a proteínom
Tento flapjack vás vďaka vyváženemu obsahu živín kvalitne zasýti a dodá telu potrebné makronutrienty.
Ingrediencie:
- 2 lyžice javorového sirupu, medu alebo sirupu z agáve
- 2 lyžice raw kokosového oleja
- 1 postrúhaná mrkva
- 80 gramov ovsených vločiek
- Lyžica tekvicových semienok
- Lyžica slnečnicových semienok
- Lyžica chia semienok
- Lyžica sezamových semienok
- 3 lyžice sušeného kokosu
- 2 lyžice goji
- 2 lyžice hrozienok
- 3 lyžice rastlinného alebo živočíšneho mlieka
- Pšeničný proteín
- Štipka škorice a vanilky
Postup:
- Kokosový olej zohrejeme, aby sa roztopil.
- Do misy pridáme všetky ostatné ingrediencie, prilejeme do nich roztopený kokosový olej a poriadne premiešame.
- Zmes natlačíme do zapekacej misy alebo desiatového boxu, ktorý sme vopred vystlali papierom na pečenie.
- Následne chladíme pol hodiny v mrazničke alebo približne dve hodiny v chladničke.
- Po zatuhnutí nakrájame na tyčinky a skladujeme v chladničke.
Bonus – príprava zlatého sirupu
Ingrediencie:
- 600 gramov cukru
- 300 ml horúcej vody
- kúsok citróna
Postup:
- 100 g cukru zmiešame s 300 ml vody a zahrievame pri stredne vysokej teplote asi 10 až 30 minút. Ak sa počas zahrievania odparí voda, opatrne dolejeme trochu vody.
- Keď zmes začne karamelizovať, opatrne do nej prilejeme horúcu vodu (zmes je teraz horúca, pozor na vznikajúcu paru).
- Stíšime teplotu, do zmesi pridáme zvyšný cukor a kúsok citróna proti karamelizovaniu.
- Ohrievame na miernom stupni ďalších asi 45 minút.
- Na záver vyberieme citrón a vzniknutý sirup prelejeme do zaváracieho pohára.
Dobrú chuť!
Záver
Veríme, že sme vás receptami inšpirovali a aj vy vyskúšate flapjack, ak ste tak doteraz ešte neurobili.
Ovsené vločky zasýtia na dlhší čas a zásobia telo sacharidmi aj vitamínom B. Naviac patria medzi prirodzene bezlepkové potraviny s nízkym glykemickým indexom, vďaka čomu sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov.
K tomu stačí pridať už len oriešky či sušené ovocie a zdravá energetická tyčinka je na svete!